over randatlas

Erfgoedproject verbindt culturen en gemeenschappen

Om de Rand rond Brussel beter te begrijpen, dompelen we ons met Randatlas onder in deze regio. We willen met onze eigen ogen zien en met onze eigen oren horen hoe deze complexe plek in elkaar zit; hoe de verschillende dynamieken zich vertalen in het landschap en in het samenleven.

Randatlas is een intensief, participatief erfgoedproject van en met bewoners in de Rand. Het wordt breed gedragen door cultuur- en erfgoedorganisaties en gemeenten- en stadsbesturen.

Wat vertellen de sporen van het verleden over de toekomst?

Een reeks artikels over deze regio in Randkrant verwonderde ons en deed ons geloven in een project als Randatlas. We lazen over zichtbare sporen van een recent verleden. Dat fascineerde ons. Want hoe lees je zo’n sporen? En welke invloed hebben ze vandaag nog op de oude en nieuwe bewoners?

We sprokkelen de verhalen die de plek zijn karakter en zijn eigenheid geven. Die zetten we vervolgens in bij het samen schrijven aan nieuwe verhalen. We zoeken technieken om ‘oude wortels’ te voeden met nieuwe jonge planten, want zo groeit een gemeenschap.

Verhalen verzamelen en delen met de buurt

Als voorbereiding op onze expeditie bouwen we een netwerk uit dat ons in contact brengt met de verhalenvertellers van de gemeente, wijk of buurt. We zoeken ook de vertellers op die meeschrijven aan de verhalen van vandaag en morgen.

Vervolgens werken we een programma uit met specifieke methodieken. Zo leren we stap voor stap de Rand van binnenuit kennen. Onze aanpak hangt steeds af van de lokale dynamiek en speelt in op de plaatselijke gemeenschappen. We verzamelen en delen verhalen. Want niets zo verbindend als het samen zoeken en vinden van gedeelde verhalen.

Randatlas heeft een missie

De Rand rond Brussel verandert snel. Die verandering brengt heel wat teweeg bij de mensen die er leven. Precies daarom is het belangrijk om te luisteren naar die plek en op zoek te gaan naar de verhalen die deze plek hebben gevormd. Randatlas zet deze verhalen in om de gemeenschap met elkaar te verbinden en ieders leefwereld te verrijken.

Door de ‘erfgenamen’, jong en oud, geworteld en nieuw, samen te brengen, werken we met Randatlas aan gemeenschapsopbouw. We ontwikkelen een format dat inzetbaar is in verschillende gemeenten. We reiken de lokale besturen de lokale dynamiek van hun gemeente aan. Randatlas kijkt op een positieve manier naar identiteit en maakt zo diversiteit en de uitdagende context van Brusselse Rand bespreekbaar.